Zatvoren 10. Festival autorskog filma Podunavskog regiona – PROFEST

Festival autorskog filma Podunavskog regiona -PROFEST ove godine je održan po deseti, jubilarni put.

Ono što je specifično za ovogodišnji Profest to je drugi po redu Festival : “Srbi i Rusi sa ljubavlju, moja Rusija moj grad”, dok na festivalu u Moskvi, Bratini ide isti festival sa nazivom “Srbi i Rusi sa ljubavlju, Moja Srbija –moj grad.

„Mržnja je privremena, a samo ljubav trajnja“, poruka je Festival rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za informisanje, Đorđe Vukmirović. Proglašavajući festival otvorenim Vukmirović je rekao da je Profest prešao granice reke koja povezuje priču.

„Na oči i naša srcu su uvek uprta u Rusiju, pa i danas. Što naravno ne znači da ona nisu i za sve druge. Na kraju krajeva, smisao i poruka festival je da objedini sve ljubavi i da u meri koliko to može jedan Festival i žanr radijski i televizijski pomogne das vi ljudi i narodi žive u skladu, kakav verujem i ogromna većina njih i želi“, kazao je on.

Saša Srdić predsednik Skupštine opštine Bačka Topola objašnjava da je festival bitan za Bačku Topolu zbog poruke festival „Lepota različitosti“.

Trodnevni festival održan je pod sloganom „Lepota različitosti“. Cilj festivala je da promoviše versku i nacionalnu toleranciju, sa podunavskog regiona.

 Pobednik u kategoriji TV reportaže je film Bugarska nacionalna televizija, druga nagrada je pripala Jeleni Božović sa RTS-a, a treća Radovanu Lazareviću isto sa RTS-a. U kategoriji radijskih reportaža prvu nagradu je osvojila Snežana Bićanin, Radio Beograd 2, drugu Dušanka Petrović Radio Beograd 2 , a treću Boštijan Najžar, Radio Prlek Slovenija.

Prvi put ove godine dodeljena je nagrada „Goran Dumanović“ za najbolji scenario u znak sećanja na kolegu novinara koji od početka bio deo Profest festival. Nagrada je pripala Nataliji Škrinjar, Radio Tednik, Slovenija.